Yaz Aylarında Çocukların Güvenliği
04-10-2022
11:39
Yaz, birçok çocuğun dışarıda oynayacağı anlamına gelir. Her zaman olduğu gibi, eğlenirken çocukları güvende tutmak önemlidir. İşte çocukların güvenliği için akılda tutulması gereken bazı harika ipuçları. Bu güvenlik kontrol listesini, çocuklarınızı güvende tutmanın ve ailenizin yaz eğlencesine izinsiz giren yaralanmaları veya kazaları önlemenin yollarını hatırlatmak için buzdolabınıza veya panonuza asın.
Güneş Güvenliği Uygulayın
Çocuklarınızı güneşten korumak söz konusu olduğunda güneş kremi önemli bir rol oynar. Ancak güneş kremi, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın yollarından sadece biridir. Güneş ışınları kumdan ve sudan veya diğer yansıtıcı yüzeylerden yansıyabildiğinden, şapkalar ve güneş gözlükleri de UV hasarını önlemede önemli bir rol oynayabilir.
Güneş Koruyucu Uygulayın
Dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş kremi sürmeyi hatırlamak kesinlikle zor olabilir. Ancak bulutlu günlerde bile dışarı çıkmadan önce sizin ve çocuklarınızın yapması gereken tam olarak budur (çünkü UVA ışınları bulutların arasından geçebilir ve yine de hasara neden olabilir). Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, güneşin UV ışınlarının %80'e kadarı bulutlu günlerde bile cilde nüfuz edebilir.
SPF'si en az 15 olan bol miktarda UVA ve UVB engelleyici güneş kremi kullanın ve yüzdükten veya terledikten sonra her iki saatte bir veya daha sık tekrar uygulayın.
Araştırmalar, insanların ne kadar güneş kremi kullanmaları gerektiğini genellikle hafife aldıklarını göstermiştir, bu nedenle paketin üzerindeki talimatları uyguladığınızdan emin olun (tüm vücut için yaklaşık 30 gram genellikle önerilen miktardır).
Çocuğunuz yeterince büyükse ve kendi güneş koruyucusunu uygulamak istiyorsa, uygulamayı denetleyin ve bittiğinde güneş kremini yanlışlıkla gözlerine sürmemeleri için ellerini yıkamasını hatırlatın. Son olarak, güneş koruyucuları böcek kovucularla birlikte kullanmaktan kaçının çünkü güneş kremi yeniden uygulandığında kovucuya aşırı maruz kalmaya neden olabilir.
Güneşten Koruyucu Giysiler
Çocuklarınıza geniş kenarlı ve sıkı dokunmuş pamuklu giysiler veya içinde SPF bulunan giysiler giydirin (günümüzde birçok çocuk giysisinde, özellikle mayolarda güneş koruması vardır). Güneşin en yoğun olduğu saat 10:00 ile 16:00 arasında güneşten uzak durmaya ve mümkün olduğunca gölgede kalmaya çalışın.
Güneş Gözlüğü Takmak
Dışarıdayken çocuğunuzun gözlerini unutmayın. UVA ve UVB ışınlarının %99 ila %100'ünü engelleyen çocuk güneş gözlüklerini arayın. Araştırmalar UVA ve UVB için koruyucu olarak etiketlenen güneş gözlüklerinin güneşin zararlı ışınlarını engellemede etkili olduğunu göstermiştir.
Böceklere Karşı Koruyun
Böcekler yazın can sıkıcı durumlarından biridir. Ancak potansiyel olarak hastalık taşıyan sivrisinekler ve arılar gibi böcekler de çocuklara zararlı olabilir.
Birçok kovucu, yutulduğunda toksik ve hatta potansiyel olarak ölümcül olan etkili bir insektisit olan DEET ile yapılır. DEET içeren bir ürün kullanıyorsanız, olası yutmayı önlemek için ürünü çocuğun ellerine veya yüzüne sürmemeniz çok önemlidir. Kimyasala aşırı maruz kalmayı önlemek için ürünü yatmadan önce yıkamak da önemlidir.
DEET içeren kovuculara bir alternatif, doğal böcek kovuculardır; ancak ebeveynler, "doğal" kelimesinin her zaman "güvenli" anlamına gelmediğini unutmamalıdır. Aileniz için hangi böcek kovucunun doğru olduğu konusunda çocuk doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Dışarı çıkarken, özellikle sivrisineklerin bulunma olasılığının daha yüksek olduğu alacakaranlıkta, uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giyin. Evin çevresinde asla durgun su birikintileri bırakmayın. Su havuzları sivrisinekler için üreme alanı olarak hizmet edebilir.
Çocuğunuzun üzerinde kokulu sabunlar veya parfümler kullanmaktan kaçının. Ve çocuğunuzun meyve suları gibi şekerli içeceklerle dolaşmasına izin vermeyin. Bu tatlı, güçlü kokular arıları ve yaban arılarını çekebilir ve çocuğunuzun sokma riskini artırabilir.
Dehidrasyonu Önleyin
Çocuğunuz ister takım arkadaşlarıyla futbol oynuyor, isterse bazı arkadaşlarıyla parkta koşuyor olsun, su kaybını önlemek için sık su molalarının çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir.
Çocuğunuz egzersizden önce ve her 15-20 dakikada bir su içmelidir. Özellikle sıcak ve nemli günlerde, ebeveynlerin çocuklarına bir sprey şişesinden biraz su püskürtmeleri de iyi bir fikirdir.
Kaskları Unutmayın
Çocuğunuz scooter, bisiklet, kaykay veya tekerlekli paten gibi tekerlekli herhangi bir şeyin üzerindeyken kask takmalıdır. Bisikletinizi sürerken her zaman kaskınızı takarak iyi bir örnek oluşturduğunuzdan emin olun.
Gıda Güvenliğini Takip Edin
Gıda kaynaklı hastalıklar yaz aylarında artar çünkü bakteriler daha sıcak havalarda ve nemde daha hızlı büyür. Bunun da ötesinde, daha fazla insan, buzdolabının ve el yıkamak için yerlerin hazır olmadığı açık havada, pikniklerde ve barbekülerde yemek yiyor ve yemek hazırlıyor.
Gıda Kaynaklı Hastalıkları Önlemek İçin:
Herhangi bir yiyecek hazırlamadan veya servis etmeden önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun: Yemekten önce çocuklarınızın ellerini yıkadığından veya en azından alkol bazlı el dezenfektanı kullandığından emin olun.
Asla çapraz bulaştırmayın: Çiğ et veya kümes hayvanlarının başka herhangi bir yiyecek veya tabak veya mutfak eşyası ile temas etmesine izin vermeyin.
Sıcaklığı göz önünde bulundurun: Bir termometre kullanın ve tüm et ve kümes hayvanlarını zararlı bakterileri öldürmek için doğru sıcaklıklarda pişirdiğinizden emin olun. Tüm bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın ve arta kalanları bir veya iki saatten fazla buzdolabında saklamayın.
Boğulmaya Karşı Koruyun
Bir yüzme havuzunuz varsa veya çocuğunuz havuzun yakınında olacaksa, çocukları güvende tutmak için birden fazla güvenlik önlemi almak çok önemlidir.
Bir gencin veya akrabanızın izleyeceğini varsaymayın: Çocuklarla suda nezaret ederken cep telefonu kullanmama, mesajlaşmama veya başka dikkat dağıtıcı şeylere izin vermeme konusunda onlarla konuşun.
Yüzdürme cihazları kullanmayın: Şişirilebilir "yüzdürme araçları” ve diğer yüzdürme cihazları ve oyuncaklar, yüzemeyen çocuklara yanlış bir güvenlik duygusu verebilir.
Temel yaşam desteği (TYD) öğrenin: Asla kullanmanız gerekmeyebilir, ancak yetişkinler ve çocuklar için TYD'yi bilmek, acil bir durumda yaşam ve ölüm arasındaki fark anlamına gelebilecek bir şeydir.
İkincil boğulmanın tehlikeleri hakkında bilgi edinin: Bu, bir çocuğun ciğerlerine su çekmesinden saatler sonra, karada meydana gelebilir.
Çocukları asla gözetimsiz bırakmayın: Çocuğunuz kendine güvenen ve yetenekli bir yüzücü olsa bile, çocuklar suyun içinde veya yakınındaysa havuz alanını yetişkin gözetimi olmadan terk etmeyin.
Erişimi kısıtlamak için havuzun etrafına bariyerler koyun: Yetişkinler olmadığında çocukları dışarıda tutmak için kilitli ve alarmlı kapılar kullanın.
Boğulmaların sessizce gerçekleşebileceğini unutmayın: Bir su sıçramasını veya yardım çağrısını duymayabilirsiniz, boğulma dakikalar içinde gerçekleşebilir ve sessiz olabilir.
Çocukları Kapalı Alanlar Hakkında Uyarın
Çocukları kapalı alanlarda saklanmamaları konusunda uyarın. Çocuklara araba bagajı, sandık veya eski buzdolabı vb. kapalı bir alanda asla saklambaç oynamamalarını öğretin.
Bahçe İşlerini Güvende Tutun
Çocukların çim biçme makinesine binmesine veya motorlu çim ekipmanının yakınında oynamasına asla izin vermeyin.
Çim biçme makinelerine ek olarak, küçük çocuğunuzun bir ATV (arazi aracı) kullanmasına asla izin vermediğinizden emin olun. 12 yaşından küçük çocukların itmeli çim biçme makinelerini kullanmasına ve 16 yaşından küçük çocukların binilebilir çim biçme makinelerini kullanmasına izin vermeyin.
Ev Oyun Alanlarını Koruyun
Bir arka bahçeniz veya oyun parkınız varsa, parkın altındaki zeminin yeterince yumuşak olduğundan emin olun. Beton, asfalt veya kirden yapılmış yüzeyler çok serttir ve düşme durumunda yeterince darbe ememez.