UV Işınları Cildinizi Nasıl Bronzlaştırır?
07-11-2022
11:21
Güneşimiz üç ana tür ultraviyole ışını üretir: UVA, UVB ve UVC. UVC ışınları ozon tabakamız tarafından yakalanır ve bronzlaşmada rol oynamaz. UVB ışınlarının tamamı olmasa da çoğu ozon tabakasında da yakalanır, bu nedenle bazı UVB ışınları bronzlaşmada bir rol oynar. Güneşin ultraviyole ışınlarıyla bronzlaşmaktan bahsettiğimizde, bronzlaşmaya neden olan UVA ve bazı UVB ışınlarıdır.
Ultraviyole ışınları eşit olarak oluşturulmaz. UVA ışınları ve UVB ışınlarının farklı dalga boyları vardır, bu da ışınların cildin farklı katmanlarına nüfuz etmesine izin verir. UVB ışınları kısa dalga boylarına sahiptir ve cildin en dış katmanlarına (epidermis) nüfuz eder. UVA ışınları daha uzun dalga boylarına sahiptir ve UVB'lerden daha derine, cildin orta tabakası olan dermise doğru nüfuz edebilir.
UV Işınları Nasıl Bronzlaşmaya Neden Olur
UV ışınları cildimizdeki melanini etkileyerek bronzlaşmaya neden olur. Melanin, cildimizde melanosit adı verilen hücreler tarafından üretilen bir pigmenttir ve cildimize rengini veren şeydir.
UVA, melanini oksitleyerek bronzlaşmaya neden olur. Esasen, melanin UVA'ya maruz kaldıktan sonra kimyasal bir reaksiyona girerek daha koyu hale gelmesine neden olur. Melanin daha koyu göründüğünde, cildin kendisi bronzlaşmış ve koyu görünür.
UVB farklı bir yöntemle bronzlaşmaya neden olur. UVB, ciltte melanin üretiminde artışa ve melaninin depolandığı hücrelerde diğer değişikliklere neden olur. Bu UVB etkileri cildin daha koyu veya bronzlaşmasına neden olur.
UV Işınlarının Zarar Veren Etkileri
Hem UVA hem de UVB ışınları ciltte hasara neden olabilir, ancak bronzluk görünümüne neden olma biçimlerindeki farklılıklar gibi, cilde zarar verme yetenekleri de farklıdır. Bir zamanlar UVB ışınlarının tehlikeli olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, UVA'nın cilde daha derinden nüfuz ettikçe her biraz veya daha tehlikeli olabileceğini öğreniyoruz.
Güneş Koruyucu ve UV Işınları
Hem UVA hem de UVB ışınlarının tehlikeli olabileceğini bilerek, bu maruziyetlerin her ikisini de kapsayan bir güneş kremi seçmek önemlidir. Birçok güneş kremi UVA ışınlarını kapsamaz. UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremi bileşenleri hakkında bilgi edindiğinizden emin olun, çünkü pek çok ürün korumaz. UVA ışınlarına karşı koruma sağlayacak bir ürün bulduktan sonra, UVB ışınlarını engelleyen bileşenlerin artılarını ve eksilerini kontrol edin.
D Vitamini ve UV Işınları
Tıptaki pek çok şeyde olduğu gibi, güneşin erken kırışmaya ve cilt kanserine yol açan cilt hasarına neden olabilse de güneşte geçirilen zamanın da bazı faydaları olduğunu öğreniyoruz.
Güneş kremi kullanmak cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir, ancak olumsuz tarafı, D vitamini eksikliğine neden olabilir. D vitamini eksikliği de çeşitli kanserlerden multipl skleroz ve depresyona kadar birçok hastalıkla bağlantılıdır.
D vitamini kaynakları nelerdir? Vücudumuzun D vitamini elde etmesinin başlıca yollarından biri güneşe maruz kalmaktan emilimdir. Diyet kaynaklarını düşünebilirsiniz, ancak bu ortalama bir diyetle zordur. D vitamini için önerilen günlük alım miktarı 600 IU'dur. Bir bardak süt yaklaşık 120 IU içerir. Takviyeler de mevcuttur. Buna karşılık, hafif giysilerle bir yaz gününde güneş koruyucu olmadan güneşte 10 ila 15 dakika geçirmek, 5.000 IU'nun emilmesine sebep olabilir.