Güneş Gözlüğü ve Gözleriniz
19-12-2022
13:08
Morötesi Radyasyon
Güneş bir ultraviyole (UV) radyasyon kaynağıdır. Dışarıda güneşin altındayken iki tür UV ışınlarına maruz kalırsınız: UVA ve UVB.
UVA ve UVB, cildinize ve göz hücresi yapınıza nüfuz ederek yanıklara ve yaralanmalara neden olarak sizi kalıcı görme kaybına yol açabilecek cilt kanseri ve göz hastalıkları riskine sokarak değiştirebilir.
UVA ve UVB'nin Göze Zararlı Etkileri
Katarakt
Katarakt, göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Mercek, gelen ışığı büker ve retinaya odaklar. Mercekler, ışığı herhangi bir saçılma ve kayıp olmaksızın iletebilmek için şeffaf olmalıdır. Mercekler 30 yaşından sonra kademeli olarak bulanıklaşır ve 60'lı ve 70'li yaşlarınızda, bulanıklık göze giren ışık miktarını azaltır ve gelen ışığı dağıtır. Bu nedenle kataraktlı kişilerde zayıf ve bulanık görme görülür. Yaşlanma, kataraktların en yaygın nedenidir, ancak UVB katarakt oluşumunu hızlandırır. UVB'ye uzun süre maruz kalan kişilerde, genellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalan kısımlarda lens opasiteleri gelişir. Uygun UV koruması ile katarakt oluşumunun kabaca %5 oranında azaltılabileceği tahmin edilmektedir.
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu
Yüksek düzeyde güneş ışığına maruz kalmak, merkezi görme kaybına yol açabilecek bir göz hastalığı olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini neredeyse üç kat artırabilir.
Kanserler
Bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom gibi göz kapağı tümörlerinin yanı sıra uveal melanom gibi göz içi tümörler daha fazla UV maruziyeti ile ilişkilidir.
Kornea ve Konjonktiva Hasarı
Temel olarak, gözün ön tarafındaki hücrelerin güneş yanığıdır ve ağrılıdır. Birçok fotokeratit (kornea hasarı) ve fotokonjonktivit (gözü kaplayan ince doku tabakasında hasar) vakalarında, bu göz yaralanmaları genellikle bir hafta boyunca güneşten tamamen kaçınırsanız kendi kendine iyileşir. Ve uygun güneş gözlüğü ile gözünüzde güneşe bağlı hasar riskini azaltabilirsiniz.
Fotokimyasal Yanıklar Kör Edebilir!
Doğrudan güneşe bakmak, retinanızda bir saniyeden daha kısa sürede fotokimyasal bir hasara neden olabilir ve kör olabilirsiniz.
Fotokimyasal yanık ne demek? UV'ye maruz kalma, retinada daha sonra retinadaki ışığı algılayan reseptörleri yok edebilecek kimyasallar (serbest radikaller olarak adlandırılır) üretebilir.
Güneş Gözlüğü Göze İyi Gelir mi?
Camlar UV'yi engelliyorsa ve güneş gözlüğü doğru takılıyorsa (çerçevenin burun köprüsü yüzünüze değecek şekilde) güneş gözlüğü sağlığınız için iyidir.
Gözler UV ışınlarının hepsini olmasa da çoğunu filtreler. Göze UV maruziyetini sınırlayan her riski azaltır. Güneş gözlükleri gözlerinizi korur ve ayrıca göz çevresindeki cildi de koruyabilir.
Güneş Gözlüğü Takmak Göze Zarar Verir mi?
Güneş gözlükleri, yanlış şekilde kullanılırsa veya UV'yi engellemezse gözleriniz için kötüdür.
Gözler ortam ışığına uyum sağlar ve loş ışıkta veya koyu renkli güneş gözlüğü taktığınızda göz bebekleri büyür. Bu, UV'nin göze erişmesi için daha büyük bir alan yaratır. Camlar sadece renkliyse ve UV'yi engellemiyorsa, göz hasarına açıksınız demektir.
Gözleriniz İçin En İyi Güneş Gözlüğü Hangisi?
Düzgün giydikleriniz, yüzünüze oturur. Örneğin gözlüğünüzü öne çekerek çerçeveler ve gözler arasında boşluk yaratırsanız ve tüm gözlerinizi kapatmazsanız, tamamen güneşin UV ışınlarının insafına kalırsınız.
Kaliteli güneş gözlüğü camları daha iyi UV koruması sağlar.
Daha büyük çerçeveler daha fazla koruma sağlayabilir, ancak daha büyük çerçeveler giyen kişiler, gözlerinin çok fazla kapalı olduğunu hissettikleri için genellikle gözlükleri burundan aşağı kaydırırlar.
Sarılmış şekiller en iyisidir. UV'nin yaklaşık %20'si, yandan gelen yansıtıcı ışıktan göze girer: Özellikle etrafı saran tasarımlar veya yan siperler önerilir.
Çok koyu güneş gözlüğü diye bir şey yoktur. Ancak koyu camlar iyi bir UV koruması sağlamazlarsa veya UV ışınları göze yanlardan ulaşırsa zararlı olabilir.
Güneş gözlüklerinizin 400 nm'ye kadar tüm UV ışınlarını engelleyebildiğinden emin olun. Lensleri yetişkinlere kıyasla UV'ye karşı daha şeffaf olduğundan bu, çocuklarda retina koruması için önemli bir sorun haline gelir.
Kontakt Lensler UV Koruması Sağlar mı?
Ultraviyole emici yumuşak kontakt lensler, UV'nin göze zararlı etkilerine karşı tam koruma sağlayamaz. Ancak, temas noktaları iyi takılmışsa ve yeterli çaptaysa, özellikle yansıyan UV ışınlarının göze girişini engelleyebilir.
Polarize Güneş Gözlüğü
UV koruması ve polarizasyon aynı değildir. Polarizasyon parlamayı azaltabilir. Parlama, su veya yollar gibi yüzeylerden bir yansımadır. Polarize lens, ışığı yalnızca belirli dalga çizgilerine izin vererek, parlamaya neden olan saçılmayı azaltarak filtreler.