Güneş Gözlüğü Kategorileri Nelerdir?

15-08-2022 10:46
Güneş Gözlüğü Kategorileri Nelerdir?
Güneş gözlüğü camları renk tonunun koyuluğuna göre sınıflandırılır. Ölçülebilir şekilde farklı miktarlarda ışığı emen toplam beş kategori vardır. Bu renk tonları çok açıktan (kategori 0) çok koyuya (kategori 4) kadar değişir.

güneş gözlüğü cam kategorileri 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Güneş Gözlüğü Camı Kategorileri Nelerdir?

Güneş gözlüğü camları, reçeteli veya reçetesiz bir lensin gri, mavi, yeşil, kırmızı veya kahverengi gibi bir renk tonuyla koyulaştırılmasıyla yapılır.

Renk tonunun koyulukları da kontrol edilebilir, bu da görünür ışık absorpsiyonu veya kısaca ABS olarak adlandırılan bir yüzde olarak ölçülür.

ABS%, bir güneş merceği tarafından emilen ve %1 ile %100 arasında herhangi bir şey olabilen ışık miktarını belirtir. Beş güneş gözlüğü kategorisini oluşturulmasının nedeni budur. 

Hangi Güneş Gözlüğü Kategorisi En İyisidir?

Uygulamanıza bağlı olarak çoğu eğlence amaçlı güneş gözlüğü, araba kullanma, yürüyüş ve spor gibi görevler için kategori 2 veya 3 lensleri kullanır.

Kategori 1 camlar çok hafif renklendirilmiştir ve koyulaştırma etkisi çok azdır veya hiç yoktur. Bu genellikle parlak güneşli günler için yetersiz kalır, daha çok moda amaçlı veya ışığa duyarlı göz rahatsızlıkları için kullanılır.

Kategori 4 lensler, dağcılık gibi yüksek ışığa maruz kalınan durumlar için en iyi seçenek olarak kabul edilir.

Kategori 0 Güneş Gözlüğü Nedir?

Kategori 0 lenslerde, lensin koyuluğunu zar zor azaltan çok az renk tonu vardır veya hiç yoktur. Işığın %5'i kadar az bir kısmı emildiğinde, kategori 0 camları belli belirsiz renklidir ve numaralı gözlükler için kullanılır.

Kategori 1 Güneş Gözlüğü Nedir?

Kategori 1 lensler, renklendirmeden dolayı daha belirgin bir renge sahiptir, ancak yine de günlük güneş gözlüğü olarak kullanım için çok hafif olacaktır. Kategori 1 camlar, temel olarak, parlak günlerde hafif bir rahatlama sağlayan renkli bir gözlük camıdır. Çok güneşli yerlerde yaşayan veya hassas gözlere sahip kişiler için popüler bir seçimdir.

Kategori 2 Güneş Gözlüğü Nedir?

Kategori 2 lensler, çok koyu bir gözlük camı ile hafif bir güneş gözlüğü camı arasındaki orta noktadır. Renkleri belirgindir ve mercek yoluyla güneş ışığının yarısından daha azını emer. Kategori 2 lensler, orta derecede parlak veya bulutlu günlerde güneş gözlüğü olarak kullanılabilir.

Kategori 3 Güneş Gözlüğü Nedir?

Kategori 3 lensler, görünür ışığın yaklaşık üçte ikisini emer, bu da onları spor, araba sürme veya sahilde mavi gökyüzü günü gibi aktiviteler için günlük eğlence güneş gözlüğü olarak uygun hale getirir. 

Kategori 4 Güneş Gözlüğü Nedir?

Bunlar en koyu güneş lensleridir. Genel olarak, bu lensler yalnızca yüksek irtifa dağcılık gibi aşırı maruz kalma senaryoları için uygundur. Günlük güneş gözlüğü için kullanılmazlar.

Kategori 5 Güneş Gözlüğü Nedir?

Kategori 5 lensler, 0 yerine 1'den başlarsanız, kategori 4 lenslerle aynı kabul edilir. Bu lensler görünür ışığın %92'sini emer ve bakılması son derece karanlıktır. Dağcılar için kar körlüğünü önlemek için genellikle yan kalkanları olan, yüksek maruz kalma gezileri için tasarlanmıştır.

Güneş Gözlüklerinde UV400 Ne Anlama Geliyor?

UV400 veya UV40 güneş gözlüklerinde UVA ve UVB (ultraviyole) güneş ışığının %99-100'ünü engelleyen lensler bulunur. Bu, gözlerinizi 400 nanometreye kadar en zararlı frekanslardan uygun şekilde korudukları anlamına gelir, dolayısıyla adıdır.

Güneş gözlüğü kategorisi ne olursa olsun, ultraviyole ışığa karşı korumanın herhangi bir güneş gözlüğü çiftinin en önemli faktörü olduğunu unutmamalısınız.

Bir güneş gözlüğü camının karanlığının UV korumasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Renk tonu yalnızca bir mercekten geçebilen görünür ışık miktarını azaltır ve herhangi bir UV'yi engellemez.

UV filtrasyonu olmayan çok koyu bir lens, daha görünür ve UV ışığının içeri girmesine izin vermek için göz bebeklerinizin genişlemesine neden olur. Bu, gözlerinize ciddi şekilde zarar verir ve katarakt, fotokeratit, makula dejenerasyonu ve hatta körlük gibi önemli veya kalıcı hasarlara yol açabilir.

Güneş gözlüklerinizin tam UV koruması ile derecelendirildiğini her zaman kontrol edin.

%100 UV Koruması Polarize İle Aynı mıdır?

UV koruması polarize lenslerle aynı değildir.

Ultraviyole ışığından koruma zorunludur, polarize ise yansıyan ve tepedeki güneş ışığından kaynaklanan parlamayı azaltmaya yardımcı olan isteğe bağlı bir filtredir.

Polarize güneş gözlükleri her zaman UV koruyucu olmalıdır, ancak polarizör adı verilen ek bir filtre de içerirler. Bu filtre, lens yapısının katmanlarına yerleştirilmiş kimyasal bir filmdir.

Filtrenin üzerinde, gözlerinize dikey olarak hizalanmış, yönlü bir tane türü çubukları oluşturan küçük molekül sıraları bulunur. Bu, yatay olarak yönlendirilmiş ışığın çoğunu engelleyebilen bir filtre oluşturur.

Yatay ışık, havadaki moleküllerden yansıdığında veya su, kar, bina veya araba gibi büyük parlak yüzeylerden yansıdığında oluşur. Düz yüzey, ışığı yeniden yönlendirir ve parlama dediğimiz şeye yoğunlaştırır.

Polarize güneş gözlükleri, dahili filtreleri sayesinde bu dikkat dağıtıcı parlamaların çoğunun lenslerinize girmesini engelleyebilir. Bu, onları normal güneş lenslerinden daha tutarlı ve pürüzsüz hale getirir.

Sürüş için veya çok fazla spor yapıyorsanız güneş gözlüğü olarak popüler bir seçimdir.

Özetle,

Lensler, açıktan koyuya değişen 5 tipe ayrılır.

Renk tonu koyuluğu, görünür ışık absorpsiyonu veya kısaca ABS olarak adlandırılan bir yüzde olarak ölçülür.

Güneş gözlükleri, ultraviyole ışığa ve duruma karşı %99-100 koruyucu olmalı veya Avrupa yasalarına uygun UV40 veya UV400 derecesine sahip olmalıdır.

Yalnızca güneş gözlüklerinizi nasıl kullandığınıza bağlı olarak kişisel bir tercih olduğundan, lens koyuluğunun UV korumasıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Kategori 4 lenslerden aşırı maruz kalma senaryoları haricinde gerekli olmadıkça kaçınılması en iyisidir.

Polarize lensler ikincil bir seçenektir ve UV koruması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Sadece yansıyan parlamayı azaltmak için kullanılırlar.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.