Doğa Yürüyüşü İçin Güneş Gözlüğü
27-12-2022
15:20
Düzenli olarak güneş gözlüğü takmak, özellikle dışarıda güneşte çok fazla zaman geçiriyorsanız, gözlerinizin uzun vadeli sağlığı için çok önemlidir. Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyon, dışarıda geçen uzun bir günün ardından gözlerinizi yorgun ve ağrılı hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadede güneşe çok fazla maruz kalmak ciddi göz sorunlarına neden olabilir.
Aşağıda yürüyüş, dağcılık ve diğer açık hava etkinlikleri için güneş gözlüğü seçerken en önemli faktörlerden bazılarının üzerinden geçeceğiz. Birçoğu camın özelliklerine çok büyük önem verir ve bu, izleme deneyiminiz için çok önemli olsa da, yürüyüş için güneş gözlüğü seçerken tek belirleyici faktör değildir. En önemlisi de seçeceğiniz güneş gözlüklerinin gözlerinizi her açıdan güneşten koruması ve işlevsellik için bireysel ihtiyaçlarınızı karşılamasıdır.
Uyum ve Yüz Özellikleri
Yürüyüş için seçeceğiniz güneş gözlüğü, rahat hissetmeniz ve gözlerinizi en iyi şekilde korumanız için yüzünüze tam oturmalıdır. Bu bilinen bir şeydir, ancak çoğumuzun iki gözü, bir burnu ve ağzı olmasına rağmen, yüzünüz kendine has özellikleri ve boyutlarıyla benzersizdir. Bu nedenle, yürüyüş için bir güneş gözlüğü almadan önce aynaya iyice bakmalı ve kendinize şu soruları sormalısınız: Yüzüm özellikle dar mı yoksa geniş mi? Gözlerim büyük mü küçük mü? Derin set veya daha çıkıntılı? Bu soruların cevaplarına sahip olmak, çeşitli şekillerden oluşan ormanda daha kolay gezinmenize yardımcı olacaktır. Örneğin, dar ve minyon bir yüzünüz varsa, çok geniş güneş gözlüklerinin size pek uyması pek olası değildir ve bunun tersi de geçerlidir. Büyük çıkıntılı gözleriniz varsa, küçük derin gözleri olan birinden daha büyük camlı bir güneş gözlüğü tercih edebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer yüz özelliği de burnunuz veya daha doğrusu burun kemerinizdir. Güneş gözlüklerinin çoğu, burun köprüsüne dayanacak şekilde tasarlanmıştır; bu, burun köprüsü düşük olan veya burun köprüsü olmayan kişiler için sorun oluşturabilir.
Çerçeve Şekli
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yürüyüş için seçeceğiniz güneş gözlüklerinin en önemli özelliği gözlerinizi ve göz çevrenizi her açıdan güneşten korumasıdır. Bu, güneşin yüksekte veya alçakta, önden, yandan veya aradaki herhangi bir şeyden gelmesine bakılmaksızın hiçbir doğrudan güneş ışığının gözünüze ulaşmaması gerektiği anlamına gelir. Bu açıdan üç şeye bakmanız gerekir: Güneş gözlüğünün yukarıda anlatıldığı gibi benzersiz yüz hatlarınıza oturması, güneş gözlüğü çerçevesinin taban eğri numarası ve şakakların etrafındaki yan kolların genişliği. Temel eğri sayısı bize güneş gözlüğü çerçevesinin ne kadar kavisli olduğunu söyler; sayı ne kadar yüksek olursa, çerçeve o kadar kavisli olur ve güneş gözlüğü yüzünüzü o kadar çok sarar.
Piyasadaki en kavisli güneş gözlükleri, tipik olarak kendilerine farklı bir askeri his veren kalkan tarzı güneş gözlüklerinde bulunan 10 numaralı taban eğrisine sahip olanlardır. Tüm üreticiler güneş gözlüklerinin temel eğri sayısını açıklamaz, ancak genellikle onlara yukarıdan bakarak bir fikir edinebilir ve taban eğrisi numaraları bilinen güneş gözlüklerinin resimleriyle karşılaştırabilirsiniz. Çoğu geleneksel güneş gözlüğü, yüzünüze daha düz oturan ve böylece yanlardan daha fazla güneş girmesine izin veren 4-6 civarında bir taban eğrisine sahip olacaktır. Bununla birlikte, güneş gözlüğünün yan kolları oldukça genişse ancak yine de yanlardan bir miktar güneş ışığı giriyorsa bu durum hafifletilebilir.
Taban eğrisi 10 olan iyi oturan kalkan tipi bir güneş gözlüğünün, gözlerinizi taban eğrisi 6 olan güneş gözlüklerinden çok daha iyi koruyacağına şüphe yok. Ancak, kalkan tarzı bir güneş gözlüğü kullanmaktan çekinirseniz güneş gözlüğü kişisel tarzınıza ve zevkinize uymadığı için işlevsellikten ödün vermek ve yanlardan belirli açılardan biraz güneş alacak bir güneş gözlüğü seçmek daha iyidir. En önemlisi, güneş varken yürüyüş ve diğer açık hava etkinlikleri için gerçekten güneş gözlüğü takmanızdır.
Güneş Gözlüğü Camları
UV Koruması
Yürüyüş güneş gözlüklerinin camlarının en önemli özelliği, görüşünüzü mümkün olduğu kadar uzun süre bozulmadan ve zarar görmeden korumak için güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyonu engellemesidir. Kısa vadede, gözleriniz doğrudan güneş ışığına aşırı maruz kaldıktan sonra yorgun ve aşırı hassas hissedebilir, ancak uzun vadeli UV radyasyonu katarakt (körlüğe yol açabilir), maküler dejenerasyon ve göz gibi göz hastalıklarının gelişimine katkıda bulunan bir faktördür. Yürüyüş için güneş gözlüğü UV radyasyonunun %99-100'üne karşı koruma sağlamalı ve bu şekilde etiketlenmelidir. Ayrıca "UV400" veya "400nm'ye kadar UV absorpsiyonu" olarak da etiketlenebilirler - bu da etkili bir şekilde UV radyasyonunun %100'ünü engelledikleri anlamına gelir.
Görünür Işık İletimi (VLT)
Bakılacak bir sonraki şey, merceğin göze ne kadar görünür ışık ilettiğidir. Güneş gözlükleri için beş VLT (Görünür Işık İletimi) kategorisi vardır. 0-1 kategorilerindeki güneş gözlükleri, görünür ışığın %50'sinden fazlasının gözünüze girmesine izin verdiğinden ve bu nedenle yürüyüş ve diğer açık hava etkinlikleri için uygun olmadığından güneş koruması yerine moda amaçlıdır. Genel doğa yürüyüşü için en azından kategori 2 güneş gözlüklerini (görünür ışığın %18 ila %45'ini ileten) ve açık sıradağlarda yürüyüş ve dağcılık için kategori 3 güneş gözlüklerini (%8-18 VLT) hedeflemelisiniz. Kategori 4 güneş gözlükleri (görünür ışığın %8'inden daha azını ileten), buzullarda yürüyüş veya yüksek irtifa dağcılık gibi akla gelebilecek en parlak koşullar içindir ve araba kullanırken kullanılması yasaktır. Bazı güneş gözlüklerinin fotokromik camları vardır, bu da merceğin gelen görünür ışığın miktarına göre kendini ayarlaması anlamına gelir, bu nedenle parlak güneşli koşullarda koyulaşır ve bulutlu veya sisli havalarda açılır.
Diğer Özellikler, Kaplamalar ve Renk
Koşullara bağlı olarak VLT kategorisini değiştiren fotokromik camların yanı sıra, çoğu kişi yürüyüş için güneş gözlüğü ararken polarize camlara bakar. Polarize lensler, güneş ışığı su kütleleri veya karla kaplı araziler gibi pürüzsüz, parlak bir yüzeyden yansıdığında ortaya çıkan yoğun parlamayı filtreleyecek şekilde işlenir. Bu, izleme deneyimini bu tür ortamlarda daha keyifli hale getirebilir. Lensler, çizilmeye karşı daha dayanıklı, su geçirmez, bulaşmaya karşı dayanıklı ve/veya yürüyüş veya dışarıdaki diğer aerobik aktiviteler sırasında buğulanma olasılığını azaltmak için kaplamalar vb. ile de işlenebilir. Lensin rengi koruma seviyesini değil, çevrenizi nasıl gördüğünüzü etkiler. Temel kural, gri camların çevrenizdeki renklerin en doğal görüntüsünü vermesi, kahverengimsi camların ise kontrastı artırmasıdır, yürüyüş için hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Ancak daha koyu renkler, parlak koşullarda parlamayı en aza indirmeye ve göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur.
Numaralı Güneş Gözlüğü
Numaralı gözlük veya lens takıyorsanız, güneş gözlüğünüzde de numaralı lensler kullanmak isteyebilirsiniz. Numaralı güneş gözlüğü olarak hangi stillerin mevcut olduğu markadan markaya değişir. Numaranızın, güneş gözlüğü çerçevesinin şekli ve taban eğrisi ile ilgili ne kadar seçeneğiniz olduğunu etkilediğini unutmayın. Yüksek reçeteniz varsa, daha düz bir çerçeve kullanmanız gerekebilir çünkü merceğin eğrisi, reçeteye uygun değilse görüşü bozabilir.
Kalite
Camlar %100 UV koruması veya 400 nm olarak işaretlendiği sürece, göz merceğin kendisi tarafından korunur. Daha dayanıklı malzemelerden yapılmanın yanı sıra, tasarımın arkasında para ve bilgi olduğu için yüksek kaliteli güneş gözlüklerinin takılması daha rahat olacaktır. Sürdürülebilirlik ve çevresel ayak izinizin mümkün olduğunca küçük olmasını sağlamak açısından, giyeceğiniz ve mümkün olduğunca uzun süre saklayacağınız bir yürüyüş güneş gözlüğü satın almak mantıklıdır.