Akıllı Gözlük Nedir?

16-08-2022 11:39
Akıllı Gözlük Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse akıllı gözlükler, ev bilgisayarlarımızda ve cep telefonlarımızda keyif aldığımız kablosuz bağlantı ve görüntülemeyi gözlüklerimizin çerçevelerine ve lenslerine getirme girişimidir.

Yüzyıllar boyunca, gözlüklerin birincil amacı görüşümüzü 20/20'ye yükseltmek olmuştur. Ancak şimdi, gözlük üreticileri ve internet öncüleri gözlüklerimizi de daha akıllı hale getirmek için güçlerini birleştiriyor.

Nasıl artık bir dizüstü bilgisayar veya cep telefonu olmadan yaşamayı hayal edemiyorsak, yakında aynı çok yönlülüğün ve bağlanabilirliğin gözlüklerimizden ve hatta kontakt lenslerimizden de yararlanabileceğiz. Oldukça göz açıcı, öyle değil mi?

Google Glass Yolu Açıyor

Google, akıllı saatlerin ve diğer giyilebilir kablosuz cihazların popülaritesini artırmayı umarak, 2013 yılında Google Glass Explorer'ın tanıtımıyla bu yeni gözlük vizyonunu ilk kez piyasaya sürdü. Ne yazık ki, gözlük çoğu kişi için çok geek, rahatsız ve pahalı olduğunu kanıtladı ve Google'ın 18 ay sonra onu piyasadan çekmesine neden oldu.

Akıllı Gözlükler Nasıl Çalışır?

Ancak Google Glass, diğer teknoloji oyuncularının yakında geliştireceği akıllı gözlüklerin ilk örneğini yaptı. Google Glass'ın çalışma prensibi aşağıda açıklanmıştır.

Ses: Kablosuz ses girişleri ve cep telefonu alımı için olan hoparlör, kulak dayama yerlerinin ucunda bulunur. Ses, ses kanalı aracılığıyla hava iletimi yerine kemik yolu ile kulağa iletilir.

İşlemci: Merkezi işlem birimi (CPU) bilgisayar beyni, bir kulak desteğinin kolunda bulunur.

Mikrofon: Cep telefonu görüşmeleri ve eller serbest sesli aramalar için mikrofon tek bir menteşenin altına yerleştirilmiştir. Günümüzde akıllı gözlüklerin çoğu, sesli geri bildirim ve bildirimlerin yanı sıra müzik ve podcast'leri dinlemek için mikrofonu bir mikro hoparlörle eşleştiriyor.

Projektör ve Prizma: Merceğin üst kısmının üzerinde yer alan kavisli ayna veya kavisli ayna birleştirici olarak adlandırılan bu projeksiyon yöntemi, gerçek dünya görüntüsünü engellemeden kısmen şeffaf dijital görüntüler sunar. Bazı üreticiler artık dalga kılavuzu holografik optikleri adı verilen alternatif bir versiyon sunuyor. Görüş alanımızdaki metin ve görüntülerin dijital üst üste bindirilmesi, akıllı gözlük deneyiminin kilidini açan anahtardır.

Kamera: Selfie çağımızda bariz bir özellik olsa da, Google Glasses'ın sapındaki kamera merceği, beraberinde istenmeyen yeni bir deneyim getirdi: gizlilik endişeleri. Pek çok izleyici, özünde izinleri olmadan filme alınıp kurtarılmaktan heyecan duymadı, bu, Explorer'ın piyasadan çekilişini hızlandırmış olabilecek bir tepkiydi. Akıllı üreticiler artık ürünlerinin çerçevesine dikkat çekmeyecek şekilde sığacak kadar küçük kamera lensleri üretirken, bazıları artık kamerasız modeller sunuyor.

Dokunma, Konuşma veya Düşüncelerle Desteklenir

Hepimizin alışık olduğu klavye ve fare yerine, çerçeveye yerleştirilmiş kontrollere dokunarak veya kaydırarak, isteklerimizi Alexa ve Siri'ye yaptığımız gibi sözlü olarak veya ekranlarını telefonumuz aracılığıyla yönlendirerek akıllı gözlükleri kontrol edebiliriz.

Akıllı gözlük üreticilerinin kullanabileceği diğer seçenekler arasında baş, göz ve baş sallama veya yukarı veya aşağı bakma gibi el hareketlerinin jest tanıma, göz takibi yoluyla yönlendirme ve hatta düşüncelerimizle gözlüklerimizi kontrol etme bulunmaktadır.

Akıllı Gözlükler ve Daha İyi Görüş

Geliştiriciler, tüm gözlüklerin bariz görsel rolü olan daha iyi görmek konusunu da gözden kaçırmadı.

Birçok model, kullanıcıların akıllı lenslerinden gelen parlaklık seviyesini filtrelemelerini sağlamak için sıvı kristal teknolojisini içeriyor. Doğal ortamlarındaki ortam ışığının miktarını kontrol etmek, kullanıcıların akıllı gözlüklerinin görsel katmanlarını optimize etmesine de yardımcı oluyor.

Parlaklığı filtrelemek, fotokromik veya geçiş lenslerinden ileriye dönük teknolojik bir adımdır ve güneş gözlüklerini gereksiz kılabilir.

Akıllı Gözlüklerin Geleceği Nasıl Görünüyor? 

Facebook ve Ray-Ban ana şirketi Luxottica'nın yakın tarihli ortaklığında, Orion adlı artırılmış gerçeklik işbirliğini başlatma sözü var.

Bildirildiğine göre akıllı telefonların yerini almak üzere tasarlanan Orion, Siri benzeri bir dijital asistan aracılığıyla ses kontrolü ile dijital görüntüleri canlı yayınlamak için artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini kullanacak. Orion'un 2023 ve 2025 yılları arasında piyasaya çıkması bekleniyor.

Dahası, önde gelen teknoloji oyuncuları Apple ve Bose, akıllı gözlüklerin önümüzdeki on yılda oyunun kurallarını değiştirecek büyük bir potansiyelinin peşinden gidiyorlar.

Apple'ın T228 projesinin ayrıntıları bir sır olarak kalsa da, iPhone geliştiricileri için popüler ARKit platformunda olduğu gibi sanal ve artırılmış gerçekliği bir kulaklıkta birleştirmeye odaklandığına inanılıyor.

Bu arada, büyük bir ses markası olan Bose, üç boyutlu gerçek zamanlı navigasyon ve barlar ve restoranlar gibi cazibe merkezlerinin sanal sokak turlarını üretmek için ses tabanlı AR, hareket sensörleri ve GPS verilerini bağlamak için çalışıyor.

Alexa'yı reçeteli gözlüklerinize koyan Amazon Echo çerçevelerini sunan Amazon'u da unutmayalım.

c/net'e göre, "Gözlükler normal gözlüklere benziyor, ancak Alexa'nın sorgularınıza verdiği yanıtları kulaklarınızdaki küçük hoparlörler aracılığıyla gizlice seslendiriyor. Ayrıca daha fazla bilgi almak, hatırlatıcı ayarlamak ve hareket halindeyken akıllı ev aletlerini kullanmak için gözlüğün kenarını kaydırabilirsiniz.”

Bir filtre, gözlük aracılığıyla hangi bildirimleri almak istediğinizi kontrol etmenizi sağlar, böylece her e-posta, telefon görüşmesi veya kapı zili çaldığında rahatsız edilmezsiniz.

Akıllı Gözlüklerin Zorlukları

Akıllı gözlüklerin başarısının anahtarı birkaç faktör olacaktır:

Eğitim: Halkın yalnızca yeni araçları tam anlamıyla gözlerinin önünde nasıl çalıştıracağını öğrenmesi gerekmeyecek, aynı zamanda aniden duyarlı gözlüklerinden gelen kablosuz veri, görüntü ve ses akışına nasıl uyum sağlayacaklarını ve bunlara nasıl yanıt vereceklerini de öğrenmesi gerekecek.

Görme Farkındalığı: Gözlükler birincil işlevi olan görüşü düzeltmeye hizmet etmeye devam etmelidir. Akıllı gözlük kullanıcılarının, ileride benzeri görülmemiş karışık görüntülere uyum sağlarken görme sağlıklarını kontrol altında tutmaları gerekecek.

Güvenlik: Akıllı gözlüklerin, özellikle sürüş sırasında kendilerine ve başkalarına yönelik tehlikeyi artırabilecek şekilde, kullanıcının dikkatini dağıtma konusunda önemli bir potansiyeli vardır. Büyük Britanya, Google Glass'ın araç kullanırken kullanımını daha sokaklara çıkmadan yasakladı.

Güvenlik: Akıllı gözlüğünüz aracılığıyla paylaştığınız herhangi bir kişisel verinin güvenli olmayabileceğini bilin. Başkalarının bilgisi veya rızası olmadan fotoğraf çekme veya filme alma olasılığı da sosyal olarak garip olabilir.

Moda: Görünüm, Google Glass için büyük bir engel oldu. O zamandan beri kablosuz teknolojideki gelişmeler, geleceğin akıllı gözlüklerinin modaya uygun şekilde ince ve şık olmasına izin vermelidir.

Akıllı Gözlükler ve AR (Artırışmış Gerçeklik) Web Tasarımını ve Videoyu Nasıl Değiştirecek?

Akıllı telefon söz konusu olduğunda, mobil optimizasyon ve duyarlı web tasarımı, web sitelerini tasarlama ve oluşturma şeklimizdeki en önemli değişiklikti. Şu anda AR uygulaması tasarımı ve videosu sunduğumuz için, işlerin büyük ölçekte nasıl değişebileceğine dair bir fikrimiz var, ancak akıllı gözlükler ve VR (sanal gerçeklik), aşağıdaki gibi topluma girerse kullanıcının ihtiyaçlarının nasıl değişeceğini tam olarak bilmiyoruz. Şu anda elimizde olanlarla ilgili biraz tecrübemiz olduğu için bazı tahminlerde bulunabilir ve öğrendiklerimizi paylaşabiliriz.

Web'de gezinirken, standart bir web sitesi ve video her zamanki gibi çalışmaya devam eder. Önünüze veya bir duvara düz bir dijital ekran ve düz bir yüzeye (veya bir yüzey yoksa havada) bir klavye yansıtacak ve etkileşime girecek ve onu bir ekranda görüyormuşsunuz gibi göreceksiniz. Ancak AR teknolojisi ile yeni olanaklar ortaya çıkacak ve şu anda yaygın olarak kullanılmayan mevcut özellikler çok popüler hale gelecektir.

Akıllı Gözlükler Web Sitelerini ve Uygulamaları Nasıl Değiştirebilir?

Tasarım — Grafikler ve etkileşimli medya aracılığıyla bir şeyin 3B olduğunu önermeye çalışsak bile, web sitesi tasarımıyla olduğu gibi çalışmak, özellikle düz tasarımın benimsenmesiyle hala düz bir deneyimdir, ancak şirketler daha derinlemesine sağlamak isteyeceklerdir.

Düz tasarım, UI stili (tek renkli renkler, minimalist grafikler, vb.) kadar kullanılabilir, ancak tasarımcılar ayrı, katmanlı veya bitişik paneller ekleyerek ve ikincil içerik ekleyerek daha gerçekçi derinliği simüle etme yeteneğinden yararlanabilecekler. Bu, UX yaklaşımımıza ve tasarımımıza yeni bir boyut katacak.

Sürükleyici Turlar - Emlakçılar, kolejler ve turistik yerler için birini kendi evlerinin rahatlığından fiziksel bir alanda satmaya veya ek öğeler ve bilgiler eklemeye yardımcı olduğundan, bu muhtemelen şu anda en yaygın kullanılan AR ve VR özelliğidir.

3D Ürünler - Bazı e-ticaret siteleri, bir ürünün tüm açılarını görmek için farenizle sürükleyip çevirebileceğiniz 3D modeller sunar, ancak yine de, yine de düz bir deneyimdir. Bir ürünü ölçeklendirmek için ve ortamınızda görüntüleyebildiğinizi hayal edin. Bir giysi deneyebildiğinizi ve aynanızda nasıl göründüğünü görebildiğinizi ya da mezurayı çıkarmadan bir masanın ofisinize sığıp sığmadığını test edebildiğinizi hayal edin.

Google Haritalar - Bir sonraki dönüşünüzü gösteren sokağa yansıtılan yön oklarını gördüğünüz için, gösterge panosuna monte edilmiş GPS'inizde veya akıllı telefonunuzda bir sonraki dönüşe bakmak için hiçbir zaman aşağı veya caddeden uzağa bakmanız gerekmeyebilir.

Yerel Alışveriş — Caddede yürürken başınızı çevirir ve daha önce hiç gitmediğiniz bir kafe görürsünüz. Yapay zeka yazılımı, akıllı cam kamerayı kullanarak mağazayı anında tanır ve harcadığınız zamana ve paraya değip değmediğini görmek için Google incelemelerini alır. Belki bir markette yürüyorsunuz ve baktığınız ürün için çevrimiçi bir kupon veya caddede daha iyi bir indirim olduğunu görüyorsunuz. Yine, bunun gibi uygulamalar telefonlarımızda mevcuttur, ancak bu ek bir kolaylık sağlayacaktır.

Sanal Ofis Alanları — "Sanal ofis alanı”, akıllı gözlükler ve VR ile gerçek bir terim haline gelebilir. COVID-19 pandemi sonrası hem kısmi hem de tam zamanlı uzaktan çalışmaya büyük bir geçiş yaratırken, sanal bir ortamda birlikte olmanıza ve iş arkadaşlarınızla fiziksel olarak birlikteymişsiniz gibi hissetmenin faydalarını korumanıza izin veren uygulamalar görebiliriz. 

Akıllı Gözlükler Videoyu Nasıl Değiştirebilir?

3D Video — Avatar gibi filmlerde gördüğümüz gibi 3D video, AR ve VR'yi barındırmak için standart olabilir. Daha gerçekçi bir deneyim sağlayacak ve teknolojiyi tam potansiyeliyle kullanacak.

360 Video - Prodüksiyonlar, 360 kameradan daha fazla faydalanabilir, böylece izleyici tamamen bir sahnenin içinde kalır. Kamera açıları ve odak noktaları hala değişir ve belki de filme veya sahneye bağlı olarak izleyicinin görüş alanı çevresel görüşlerinde durur, ancak yine bu konsept, filmleri daha önce hiç olmadığı gibi deneyimlemenizi sağlayacaktır.

Bu teknolojinin çoğu, Oculus, AR özellikleri ve telefonlarımızdaki oyunlar gibi VR kulaklıklar, hatta mevcut AR gözlükleri sayesinde zaten var, ancak henüz herkesin evinde değil ve kesinlikle sokaklarda yürürken yüzümüzde değil. Bunun gibi özellikler henüz yaygın olarak benimsenmemiştir.

Ne düşünüyorsunuz? Akıllı gözlüklerin sektörünüzü nasıl değiştirebileceğine dair bir fikriniz var mı?
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.